Ketojenik Diyet Listesi

Ketojenik Diyet Listesi

Son dönemin en popüler diyeti.. Ketojenik Diyet!

Hızlı ve kısa sürede vücudun yağ kaybetmesini amaçlayan ketojenik diyet yüksek yağ içeriğine sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Sağlıklı yağ tüketimini öne çıkaran bu diyette karbonhidrat içeriği çok düşük. Hayatından şekeri çıkarmak isteyenler için de yol gösterici bir diyet olabilir.

Ketojenik Diyet Çeşitleri

Ketojenik diyet kendi içinde farklı çeşitlere sahip. Bunlar arasında yaygın olanları standart ketojenik diyet, döngüsel ketojenik diyet, yüksek proteinli ketojenik diyet ve hedefe yönelik ketojenik diyet.

Günümüzde sıklıkla kullanılan ise standart ketojenik diyet.

Ketojenik Diyet içeriği

Standart ketojenik diyet, çok düşük karbonhidrat, orta miktarda protein ve yüksek yağ oranına sahip bir diyet. Diyette genellikle yüzde 75 oranında yağ, yüzde 20 oranında protein ve yüzde 5 oranında ise karbonhidrat yer alır. 

Proteini kişinin ihtiyaçları doğrultusunda tüketip karbonhidratı yok sayacak kadar azaltan ketojenik beslenmede tahıl grubu (ekmek, pirinç, makarna, yulaf, vs..), nişasta içeriği yüksek sebzeler (patates, havuç, mısır,..) ve meyve gibi karbonhidrat kaynakları diyette maximum düzeyde sınırlandırılıyor.

Ketojenik Diyet Yapmalı mıyız?

Şekerden ve karbonhidrat içeren besinlerden olabildiğince uzak kalmayı göze alacak şekilde zayıflamak ve yağdan kaybı en iyi şekilde gerçekleştirmek isteyenler için ketojenik beslenme bir alternatif olabilir. Şu unutulmamalıdır ki bu tarz diyetlerde mutlaka bir uzmandan destek alarak uygulamaya gidilmelidir.

Yağ içeriği çok yüksek olan ketojenik diyette yağ kaynaklarının tüketimine dikkat edilmediği sürece kilo alımı gerçekleşebilir. Sağlıklı dahi olsa zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado gibi besinler fazla tüketildiğinde kilo alımı kaçınılmaz olur. Çünkü yağlar, karbonhidratlar ve proteinlere kıyasla çok daha yüksek kaloriye sahiptir.

Örnek Ketojenik Diyet Listesi

Kahvaltı: Tereyağında kırılmış 1 yumurta

Beyaz peynir ya da lor peyniri

1 avokado

15 zeytin, 3-4 ceviz,

Bol yeşillik

Ara öğün: hindistan cevizi sütlü kahve

Öğle:  ızgara organik tavuk

Bol yeşillikli salata,

1 kase kaymaklı yoğurt

Ara öğün: 1 kutu sade quark ya da 1 dilim kaşar + 1 avuç badem

Akşam:  1 porsiyon sebze yemeği

Bol yeşil salata,

1 kase yağlı yoğurt

Gece Ara Öğün:  3-4 ceviz