Bağışıklık Güçlendiren Diyet Nasıl Olmalı ?

Bağışıklık Güçlendiren Diyet Nasıl Olmalı ?

Bağışıklık sistemi veya immün sistem, bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir. Kısacası vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma kalkanıdır. Özellikle kış aylarının geldiği ve pandemi seyrinin arttığı bu dönemde bağışıklığı güçlü tutmamız çok daha önem taşımaktadır. Beslenmede yer vereceğimiz bazı binlerle bağışıklık sistemimize destek sağlayabiliriz.

 Peki bağışıklık sistemimizi güçlü tutan besinler nelerdir?

 A, C ve E Vitamini

A, C ve E vitaminleri antioksidan vitaminlerdir. Yani, vücudu serbest radikallere karşı korur. Mevsimine uygun beslendiğinizde aslında bahsedilen vitaminleri vücuda almak çok kolay. Koyu yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, kara lahana, roka, semizotu) ve turuncu meyveler (mandalina, portakal, greyfurt) yüksek antioksidan vitamin içerikleriyle bağışıklık sistemini koruyan diyetinizde mutlaka yer vermemiz gerekenler arasında.

D Vitamini

D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasını sonucu hastalıklara davetiye çıkartıyor. Beslenme ile eksikliği tamamlamak pek mümkün olmasa bile en iyi kaynağı güneş ile beraber, D vitamininden zengin besinler; somon, yumurta, süttür. 

Selenyum ve Çinko

Selenyum, hücrelerin kendilerini koruma mekanizmalarında yer alan önemli bir mineraldir. Bağışıklık sistemi hücrelerimizin güçlü olması için günlük diyetiniz ile yeterli selenyum almalısınız. Tüm deniz ürünleri, Brezilya fındığı, ton balığı, mantar, susam, tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta ve tavuk eti iyi selenyum kaynaklarıdır. Çinko, serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir role sahiptir. Bağışıklığı güçlendirmesiyle birlikte metabolizmayı da hızlandırır. Çinko değerlerini besin yoluyla desteklemek için bağışıklık güçlendiren diyetinizde hindi eti, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, rüşeym, susam, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz.

Protein ve Kalsiyum

Proteinler vücutta hastalıklar sonucu oluşan yıkım tepkimelerini yapım tepkimelerine çevirmede oldukça önemlidir. Böylece bağışıklık sisteminin düzgün şekilde çalışması üzerinde etkilidir. Yumurta, süt, yoğurt, kefir, ayran, et, tavuk, balık ve kuru baklagiller iyi protein kaynakları arasındadır. Kalsiyum ise vücut su dengesini sağlayıp ödemi azaltarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Protein kaynakları süt, yoğurt, ayrana günlük diyetimizde yeteri kadar yer verdiğiniz de vücudumuza ihtiyacı olan kalsiyumu sağlamış olursunuz.

Omega-3

Bağışıklık güçlendiren diyette mutlaka yer alması gereken bir diğer besin balıktır. İçerdiği yüksek Omega-3 miktarıyla bağışıklığı destekleyici ve düzenleyici özelliğe sahiptir. Kış ayları balığın bol olduğu dönemdir. Bağışıklık güçlendiren diyetimizde balığa yer vermeyi unutmayın!

Probiyotik ve Prebiyotikler

Güçlü bir bağışıklığa sahip olmak bağırsaklarımızdaki yararlı bakterilerin çoğalmasıyla başlar. Probiyotik ve prebiyotiklerden zengin beslenme bağırsak floranızı dolayısıyla bağışıklığınızı korur. Probiyotik kaynaklar arasında; ev yapımı turşu, yoğurt, kefir, peynir, elma sirkesi gibi besinler bulunur. Prebiyotik kaynaklarına örnek olarak muz, yer elması, soğan, kuşkonmaz ve pırasa verilebilir.

Baharatlar

Bazı baharatlar anti- inflamatuar ve yüksek antioksidan etkiye sahip olabiliyor. Vücudumuzu serbest radikallerden koruyup bağışıklık sistemimizi güçlendirmede etkili olan baharatlara örnek olarak zerdeçal, zencefil, karanfil, çörek otu ve tarçın verilebilir.

Besinler, hastalıkların tedavisinin yanı sıra hastalıklardan korumada çok daha etkilidir. Bağışıklık güçlendirici diyette yukarıda bahsedilen besinlere yer vermek sizi birçok hastalığa karşı korumada etkili olacaktadır. Tıbbın babası olan Hipokrat’ın 2500 yıl önce söylediği gibi “Besinler ilacınız, ilacınız besinler olsun.”