Diyete Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 5 Madde

Diyete Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 5 Madde

Zayıflamak istiyorsunuz ancak diyete başladıktan bir süre sonra sıkılıp motivasyonunuzu kaybederek diyeti bırakıyorsunuz. Ya da ilk kez bir diyete başlayacaksınız ve başarabilir miyim diye düşünüyorsunuz. Çünkü diyet yaparak sevdiğiniz birçok yiyecekten mahrum kalma ya da çok az yeme düşüncesi sizi belki de strese sokuyor ya da ertelemenize neden oluyor. Oysaki ideal kilonuza ulaşmayı ve hep bu kilolarda kalabilmeyi çok istiyorsunuz.

Peki diyet yapmak gerçekten yapması zor ve büyük bir irade gerektiren bir süreç mi? Diyet yaparken motivasyonunuzu her daim yüksek tutabilmek hiç kolay oluyor mu?

 Hadi gelin diyete başlamadan önce diyetle ilgili yanlış inançlarınızı değiştirip ideal kilonuza ulaşmak için ilk adımı birlikte atalım. İşte diyete başlamadan önce bilmeniz gerekenler:

1. Diyet programı herkes için farklıdır. 

Kan değerleriniz, yaşam şekliniz, varsa hastalığınız, vücut analiz ölçümünüz, fiziksel aktivite düzeyiniz gibi birçok değere göre diyet programı değişir. Bir diyette yazılan yiyecek biri için fayda sağlarken, sizin için zehir bile olabilir. Size özel olarak hazırlanan diyet programı en etkili çözümü ve faydayı sağlar. Çünkü siz herkesten farklısınız. Vücudunuzun çalışma şekli, sevip sevmediğiniz yiyecekler, ihtiyaçlarınız herkesten farklı.. Tüm değerlerinize uygun hazırlanan bir diyetle ilerleyip haftalık takiplerle değişikliğe gitmek, besinlerde çeşitlilik sağlamak ve en önemlisi de vücudunuzu bu süreçte en iyi şekilde tanımak en etkili sonucu almanızı sağlar.

2. Diyet demek aç kalmak demek değildir.

Diyet kelimesi beslenme biçimi anlamını taşır. Oysaki günümüzde diyet denildiğinde insanların aklına kendine açlık yaşatacağı, sürekli salata yiyeceği ve bir çok sevdiği yiyeceğin yasak olması gibi bazı inançlar gelebilmekte.

Sağlıklı beslenme demek sadece sağlıklı yiyeceklere yer vermeniz anlamına gelmez. Diyette kendinize aşırı kısıtlamalar koyduğunuz sürece diyet bittikten sonra yiyemediğiniz yiyeceklere aşırı bir isteğiniz olur ve kendinizi bir anda hiç yiyemediğiniz bu yiyecekleri yerken bulabilirsiniz. Bu durumda tekrardan başa dönmenize ve hatta belkide verdiğinizden daha fazla kilo almanıza neden olabilir.

3. Diyet listesini birebir yapmak zorunda değilsiniz.

Diyete başlayan çoğu kişi programa birebir uymak zorunda olduğunu düşünür. Program dışında çıktığı zamanlar, bunu bir kaçamak ya da diyeti bozmak olarak algılar. Oysaki bu şekilde ilerleyerek hem iç motivasyonunu yüksek tutmanız zorlaşır, hem de diyet bittikten sonra kendi beslenme alışkanlıklarınızı geliştirememiş olursunuz. 

Hiçbirimiz robot değiliz ve sosyal hayatımıza uygun bir şekilde yeri geldiğinde beslenmemizi kendimiz de yöneterek ideal kilomuza rahatlıkla ulaşabiliriz. Öteki türlü diyetinizde ne kadar çok seçenek olsa da birebir uymaya çalıştığınızda kendinizi dinlememiş ve size neyin iyi gelip gelmediğini sorgulamadan kalıcı bir  çözüm üretememiş olursunuz.

4. Diyette yasak olmaz.

Yasaklar her zaman cezbedicidir. Özel bir sağlık probleminiz olmadığı sürece diyetinizde çoğu yiyecekten kendinizi mahrum bırakmak diyeti yapmanızı zorlaştırır veher ne kadar ilk başlarda en iyi şekilde ilerleseniz de yasaklı yiyeceklerle karşı karşıya kaldığınızda kendinizi strese sokar ve vücudunuza büyük bir işkence yapmış olursunuz. Yasaklı besinler hayatınızın bir anında, bir ortamda veya etkinlikte karşınıza mutlaka çıkacaktır. Besinlerle doğru ilişki kurmadığınız sürece yaşam boyu ideal kilonuzda kalmayı engellemiş olursunuz. 

İyi ya da kötü besin yoktur. Siz diyetinizde yeri geldiğinde ve canınız istediğinde aralarda çikolata, dondurma ya da başka bir tatlı veya çok sevdiğiniz bir yemeği koyarakta yağdan kaybı en iyi şekilde sağlayabilirsiniz.

5. Diyet sürecinde hedefinizi doğru belirleyin.

Hızlı bir şekilde kilo vermek istiyor olabilirsiniz. Yeterki diyet yaparken sağlığınızdan olmayın.. Kendinize büyük hedefler koyup az yemeye gittikçe sadece yağdan değil kas, bağ ve destek dokusu gibi birçok kayıp yaşayarak metabolizmanızı yavaşlatmış, vücudunuzun direncini düşürmüş ve hastalıklara kapı açmış olursunuz. Vücudunuza iyi bakmadığınız sürece ondan etkili bir sonuç bekleyemezsiniz. 

Haftalık ulaşılabilir hedefler koyarak vücudunuzun verdiği cevaba göre bir sonraki hedefi doğru planlayabilirsiniz. Kendinizi de asla başkalarıyla kıyaslamayın. Biri aşırı kilolu olduğu için ayda belki 7 kg verir.. Biri insülin direnci ya da hipotiroidi gibi bir metabolik duruma sahip olduğu için ayda 3 kg verir. 

Diyette etkili bir çözümün sırrı ne olursa olsun kendinize zaman tanımak ve rahat yapabileceğiniz, sizin değerlerinize özel hazırlanan bir diyetle devamlılığı sağlayabilmek.