Kilo Almak İsteyenler İçin Diyet Önerileri

Kilo Almak İsteyenler İçin Diyet Önerileri

Diyet denildiğinde bir çoğumuzun aklına zayıflama kavramı gelse bile aslında diyet günlük beslenme rutinimizde olan her şeyi kapsar. Yalnızca kilo verme değil, kilo alma, hastalıklarda beslenme ve benzeri birçok alanda özelleşmiş diyeteler vardır. Fakat temeline baktığımızda canlıların belirli besinleri ağırlıklı tükettiği beslenme düzenine diyet denilir. Düzenimizde yer verdiğimiz besinlere göre sağlıklı veya sağlıksız olarak gruplandığı gibi enerji, protein, yağ ve karbonhidratın yeterli veya yetersiz olması gibi birçok kompleks gruba ayrılabilir.

Yetersiz beslenme veya vücudumuzun harcadığından daha az enerji alımı kilo kaybına sebep olur. Sağlıklı kabul edilen vücut kitle indeksi 18,5- 24,9 kg/m2’dir. Yani bireyin kilosunun boyunun karesine oranı 18,5 altında olması zayıflık olarak adlandırılır. Zayıflığın sebebi yetersiz enerji alımı, metabolizmanın hızlı çalışması veya tiroitlerden kaynaklı olabilir. Kilo alma problemi yaşayanların sağlık durumları incelendiğinde bir problem yok ise yetersiz enerji aldıklarından söz etmek mümkündür.

Kilo almak, kilo vermeye göre çok daha meşakkatli bir süreçtir. Çünkü bireylerde sık sık iştahsızlık ve çok fazla besin seçme durumu görülür. Ayrıca yeni besinleri diyetlerine almaları ve daha fazla besin tüketmeleri gerektiğinden mide bulantısı gibi problemler ile karşılaşabilirler. Bu durumu engellemek için mümkün oldukça küçük porsiyonlar ile maksimum enerji sağlanmaya çalışılmalıdır. En önemli nokta kilo almak için bireyler boş kalori dediğimiz enerji içeriği yüksek fakat besin içeriği fakir yiyeceklerden kaçınmalıdır. Bu yüzden kilo alma diyeti mutlaka besin içeriği ve enerjisi yüksek yiyeceklerden oluşmalıdır.

Kilo Alma Diyeti Önerileri

  • Beslenmenize ara öğünler ekleyin.
  • Yediğiniz yiyeceklerin miktarını kademeli olarak arttırın. Örneğin pilavı 2 yemek kaşığı yerken 3 yemek kaşığına çıkartmak gibi.
  • Taze sıkılmış meyve suları tüketin.
  • Yemekten yarım saat önce sıvı (su, çay, kahve vb.) tüketimini bırakın.
  • Yemeklerinize ana yemekten başlayın. Çorba ve salatalarınızı yemek sonunda tüketmeyi tercih edin.
  • Yemeklerinizle birlikte sıvı tüketmeyin. Sıvı alımını yemekten sonraya bırakın.
  • Kuruyemişlere ve kuru meyvelere diyetinizde yer verin.
  • Spor yapmak iştahınızı açmaya yardımcı olabilir.

Enerjisi Yüksek Muzlu Smoothie

Malzemeler

  1. 300 ml süt
  2. 1 orta boy muz
  3. 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
  4. 1 yemek kaşığı pekmez
  5. 2 adet ceviz ve 5-6 adet fındık

Muz, yulaf, ceviz ve fındığı blendar yardımıyla geçirin. İçerisine soğuk süt ve pekmezi ilave edip tam karışma sağlanana kadar geçirmeye devam edin. Hem besleyici hem de yaklaşık 450 kalori. Afiyet olsun.