Bariyatrik cerrahi; iştahı azaltıp tokluğa neden olduğu gibi yiyeceklerin tadının değişmesini de etkiler. Bu nedenle besin alımının kısıtlanması beslenme yetersizliğine sebep olmakta ve besin öğelerinin emiliminin bozulması ile beslenme kalitesi düşmektedir. Azalan besin alımı ve istenmeyen etkilerden olan dumping, steatore ve kusma ile etkili vücut ağırlığı kaybı ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla ameliyat sonrası diyetisyen, beslenme programını düzenlerken interdisipliner değerlendirmeden yola çıkarak; beslenme alışkanlığının değiştirilmesini, düşük enerjili besinlerin tüketilmesini, besin çeşidinin değiştirilmesini, uyumunu, yoğunluğunu, hacmini, vitamin-mineral desteklerini, protein alımını ve fiziksel aktiviteyi göz önünde bulundurmalıdır.
Ameliyat sonrası vücudun susuz kalmasını önlemek için günde en az 1.5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Bu miktarın en az 6-8 bardağı su olmalıdır. Yemek sırasında tüketilen içecekler, bulantı ve kusmalara neden olabilir. Bu nedenle yemekten 30 dakika önce sıvı alımı durdurulmalıdır. Yemekten 30 dakika sonra da içecek tüketilmeye başlanmalıdır. Sıvı dönemdeki beslenme yavaş yavaş ve yudum yudum olmalıdır. Püre dönemle başlayıp devam eden süreçte çok çiğnemek, yavaşça beslenmeye devam etmek oldukça önemlidir. Bulantı ve kusmaları engellemek için yemek süresi yaklaşık 20 dk sürmelidir. Böylece tokluğun hissedilmesi sağlanmış olur. Yemeklerde, öncelik sırası yumurta, kırmızı et, tavuk eti gibi protein kaynakları, sonrasında meyve ve sebze çeşitleri ve en son tam buğdaylı tahıl grupları şeklinde olmalıdır. Günde 3 kez besin değeri yüksek ana öğün, 1-3 kez de protein içeriği yüksek ara öğün tüketilmelidir. Her aşamada yeterli protein ve sıvı alımının bariatrik diyetisyen eşliğinde sağlanması gerekir. Bu konuda destek alınmalıdır. Beslenme programına yeni eklenecek besini tolere edip edemediğiniz kontrol edilmelidir. Tolere edemediğiniz, rahatsızlık veren besinin bir hafta sonra tekrar denenebileceği unutulmamalıdır. Her beslenme evresinde basit şekerlerden uzak durulmalıdır. Ev yapımı şekersiz meyveli tatlılar tüketilebilir. Karbonatlı, gazlı içecekler gaz çıkışına neden olacağı için rahatsızlık hissi verir, kusmaya neden olabilir, tüketilmemelidir. Doygunluk hissi oluştuktan sonra yemeğe mutlaka son verilmelidir.
Doğru beslenme alışkanlığının hedefleyip geliştirebilmesi için her hastanın bir ömür boyu diyetisyen tarafından diyetinin kontrolü, başarı için gereklidir. Cerrahi sonrası, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite ile ilgili, davranış değişikliği yapılmadığında, ilerleyen yıllarda tekrar vücut ağırlığı artmaktadır. Bu nedenle cerrahi öncesi mevcut yeme bozuklukları, cerrahi sonrası tekrar vücut ağırlığı kazandıracağından, psikolojik desteğin rolü başarıyı sağlanmada büyük önem taşır.