Diyetisyen Kimdir? Ne İş Yapar?

Diyetisyen Kimdir? Ne İş Yapar?

Diyet kelimesini duyduğumuz zaman herkesin fikri olduğunu görüyoruz değil mi? Etrafımızda beslenme konusunda birçok uzmanın (!) olduğunu görmemek mümkün değil.

Ne yazık ki bu kalabalık beslenme konusunda bilgi kirliliği oluşturuyor. Peki doğru bilgiye nasıl ulaşabiliriz? Beslenme bilimin icra edicilerini, diyetisyenleri tanıyarak işe başlayabiliriz.

Nasıl Diyetisyen Olunur?

Üniversitelerin 4 yıllık Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olmuş kişiler ‘’DİYETİSYEN ‘’ unvanı ile mesleğe başlar. Yüksek lisansını tamamlayan diyetisyenler uzman diyetisyen olur. Kısa kurs programlarıyla, kurumların verdiği sertifikalarla diyetisyen olunmaz. Herkesin kendini beslenme uzmanı olarak tanımladığı şu günlerde gerçek diyetisyeni ayırt etmenin tek yolu mezun olduğu bölümü sorgulamaktır. Büyük bir deniz olan beslenme konusunda doğru bilgiye bu yolda emek vermiş gerçek diyetisyenlerden ulaşmak en iyi seçenektir.

Diyetisyenler Ne İş Yapar?

Diyetisyenler bir bireyin yaşamının başlangıcından sonuna kadar etkili rol oynar. Doğru büyüme gelime ve sağlığın devam ettirilmesi için çalışır. Yaşam boyunca ihtiyaç olan bu bilimi bireylere doğru aktarmak diyetisyenlerin başlıca görevidir. Diyetisyenler besin ve besin öğesinden kaynaklanan sağlık sorunlarını araştırır, değerlendirir ve çözüm yolları bulur. Ekonomi ve sağlık kurallarına uyarak her düzeyde insanın sağlıklı beslenmeye ulaşmasını sağlar. Doğuştan veya sonradan gelişen hastalıklar veya diğer özel durumlarda tıbbi ve cerrahi tedavilere uygun diyet programları planlar.

Diyetisyenlerin Çalışma Alanları

Diyetisyenlerin birçok çalışma alanı vardır. ‘’Nerede Bir Besin Varsa Orada bir Diyetisyen Vardır’’ diyebiliriz.

Eğitim kurumlarında ‘’Eğitici Diyetisyen’’

Araştırma kurumlarında ‘’Araştırıcı Diyetisyen’’

Hastanelerde ‘’ Tedavici Diyetisyen’’

Toplu Beslenme Kurumlarında ‘’Yönetici Diyetisyen ‘’

Toplum Sağlığı Diyetisyenleri ise özel danışmanlık merkezlerinde, spor salonlarında ( sporla uğraşan kişilere beslenme desteği ), aile sağlığı merkezlerinde ‘’Danışman’’ olarak çalışır.

Tedavici diyetisyenler; diyabet diyetisyenliği, onkoloji diyetisyenliği, renal diyetisyenlik, enteral-parenteral ünite diyetisyenliği poliklinik diyetisyenliği gibi alanlarda rol üstlenir.

Yönetici diyetisyenler, toplu yemek servisi yapan bütün kurumlarda görev yapar.

Tıbbın babası Hipokrat’ın ‘’Diyetle tedavi edebileceğiniz hallerde ilaç tavsiye etmeyiniz.’’ sözüne dayanarak diyetisyenlik mesleğinin sadece zayıflama üzerine kurulmadığını hastalıklarla da yakından ilişkili olduğunu anlayabiliriz.