Gıda Intoleransı mı Gıda Alerjisi mi?

Gıda Intoleransı mı Gıda Alerjisi mi?

Gıda alerjisi daha az görülürken gıda intoleransı çok daha sıklıkla görülen bir durumdur.

Gıda Alerjisi

Alerji, gıdalar alındıktan hemen sonra ortaya çıkar ve çok tehlikeli olabilir (anafilaxi). Vücudun savunma mekanizması gıdadan gelen alerjen özellikteki makromolekülleri yabancı madde olarak algılayıp aktif hale geçer.

Gıda İntoleransı

Gıda intoleransı ise (alerjik olmayan aşırı duyarlılık) enzim eksikliğine bağlı olup belirtileri daha geç gelişir. Gıda alerjisindeki gibi bedeniniz hemen tepki vermez. Nedenini bilmediğiniz hastalıklar aslında yediğiniz bazı gıdalardan kaynaklanabilir.

Tükettiğimiz birçok besine intoleransımız yüksek olduğu için farkında olmadan bazı hastalıklara davetiye çıkarmış olabiliriz. Günümüzde, çeşitli birçok gıdanın ve hatta katkı maddelerinin bile yer aldığı gıda intolerans testleri mevcut. Gıda intolerans testi sonucuna göre tüketiminin riskli olduğu besinleri çıkararak vücudunuzda yaşadığınız bazı semptomların (baş ağrısı, cilt problemleri, uykusuzluk, şişkinlik vb…) azalmasını etkileyebiliyor olsanızda diyetinizden çıkardığınız bu besinlerin yerine mutlaka benzer besin değerine sahip gıdalar konulması gerektiğini unutmayın. Test sonucuna göre mutlaka bir diyetisyenden destek alarak çıkardığınız besinlerin yerine neleri tüketmeniz gerektiğini öğrenin. 

Aralarındaki fark?

Gıda alerjisi ile gıda intoleransı arasındaki farkı bir örnekle açıklamak istiyorum. Örneğin laktoz intoleransını ele alalım. Laktoz biliyoruz ki sütte bulunan bir karbonhidrat. Laktozu hidrolize etmek için gerekli olan laktaz enzimi ince bağırsakta bulunur. Bu enzim eksikliğinde ince bağırsaklarda laktoz birikir çünkü bağırsaklarda parçalanamaz ve emilemez. Parçalanamayan laktoz kalınbağırsağa geçtiğinde ise yoğun bakteri florasıyla karşılaşır. Buradaki bakteriler tarafından fermentasyona uğrar ve hidrojen gazı ortaya çıkar. Bu durumda ishali arttırdığı gibi, gaz ve şişkinlik gibi sindirim sistemi yakınmalarına neden olur. Süt alerjisi ise vücudumuzun sütteki proteinlere karşı vermiş olduğu aşırı tepkidir. Sindirim sistemi dışındaki yerlerde de ( akciğer, cilt…) bulgu verebilir. Genellikle 3 yaşından küçüklerde ortaya çıkar. İntolerans ise her yaşta ortaya çıkabilir.