Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Diyet Hatası

Kilo Vermeyi Zorlaştıran 5 Diyet Hatası

Kilo vermek için internetten bakarak, başka kişilerin uyguladığı diyetleri yapmaya çalışarak ya da kulaktan dolma bilgilerle diyet yapmaya çalışarak maalesef sağlığınızı tehlikeye atmış ve zaman kaybetmekten başka bir şey yapmamış olursunuz. Günümüzde bilgiye rahatlıkla ulaşmakla birlikte bilginin doğru, güvenilir, uzman tarafından yazılan bir bilgi olduğunu irdelemek giderek azalıyor. Diyet denildiğinde internette birçok yazı mevcut ve maalesef doğru olmayan çokça yazı var. Bilgi kirliliği giderek artarken diyetle ilgili birçok hataya düşmek kaçınılmaz olabiliyor. Dolayısıyla zayıflamak isteyen bireyler diyetle ilgili doğru sandıkları hatalar yüzünden diyet yaptığını sanıyor ancak kilo vermekte çok zorlanıyor. 

 Diyet programı herkes için farklıdır. Kişinin kan değerleri, yaşam şekli, varsa hastalığı, vücut analiz ölçümü gibi birçok değere göre diyet programı değişmektedir. Zayıflama sürecinde size uygun olan beslenme programınızı bir diyetisyen tarafından öğrenmediğiniz sürece internetten ya da başkalarının yaptıklarını yapmaya çalışarak kalıcı kilo veremezsiniz. 

 Genellikle kilo vermeye çalışanların yaptığı diyet hatalarına bakacak olursak;

1. Çok düşük kalorili bir diyet yapmak:

Çok sıklıkla yapılan hatalardan biri de çok az yiyerek kilo vermeye çalışmaktır. Vücuda ihtiyacı olan enerjiden az enerji verdiğinizde metabolizmanız ona adapte olur ve yağ yakımınız yavaşlar. Kısa süreli kilo verseniz dahi giden kilolar yağdan olmayacağı gibi sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmadığınız için tekrardan hatta fazlasıyla verdiğiniz kiloları geri alma eğiliminde olmanız kaçınılmaz olacaktır.

2. Öğünleri geçiştirmek ya da atlamak:

Az yeme mantığı ile kahvaltı, öğle ya da akşam yemeklerini yemeyip vücudu aç bırakmak kendinize yapacağınız işkenceden başka bir şey değildir. Metabolizmayı iyi çalıştırabilmek için doğru ölçüde yine kişiye göre değişen öğünleri yapmak şart! Vücudun depo yağları kullanması için iyi çalışan bir metabolizmaya ihtiyaç vardır. Uzun bir süre bir şey yemediğiniz zaman kan şekeriniz düşeceği için bir sonraki öğünde daha fazla porsiyonda yemek yeme isteğiniz olabileceği gibi metabolizmanızda giderek yavaşlayacaktır.

3. Popüler olan diyetleri yapmak:

Son yıllarda özellikle karbonhidrattan düşük diyet programları çok popüler olmaya başladı. Tek yönlü beslenmeye yönelik bu diyetler kalıcı olmadığı gibi birçok hastalığa zemin hazırlar. Devamlı diyet yapmak ve sağlığınızdan olmak istemiyorsanız geçici değil de kalıcı çözümlere odaklanmanız gerektiğinin  farkında olun.

4. Öncesinde yanlış diyetlerle hızlı kilo kaybetmek:

Daha önceden hızlı kilo vermek için yaptığınız kısa süreli diyetler vücudunuzda yağ yerine kas ve su kayıplarını oluşturur. Organlar ve dolayısıyla metabolizma zarar gördüğü için eskisi gibi çalışamaz hale gelir ve kilo vermek daha da zorlaşır. 

5. Yasaklar koymak:

Sağlıklı beslenme alışkanlığını belli bir süre için uygulamak yerine yaşam biçimi yapabilmek için zayıflama sürecinde tabiki ağırlıklı olarak sağlıklı besinler olacaktır. Ancak bu sevdiğiniz yiyecekleri (örneğin makarna, pizza, lahmacun, dondurma…) asla tüketmemeniz gerektiği anlamına gelmez. Gün içerisinde hem zihinsel olarak koyduğunuz yasaklarla meşgul olacağınız gibi yasakları kaldırdığınızda fazla kilo alma tehlikesiyle de karşı karşıya kalabileceğinizi unutmayın.