Sağlıklı Sindirim Sistemi İçin Diyet Önerileri

Sağlıklı Sindirim Sistemi İçin Diyet Önerileri

Danışanlarımdan sık sık duyduğum problemler arasında hazımsızlık problemi geliyor. Yemekten sonra hazımsızlık yaşıyor olabilir hatta midenizdeki şişkinlik dışarıdan görünür hale geliyor olabilir. Bu problemleri sıklıkla kabızlık durumu izler. Sindirim sisteminin düzgün çalışmaması sonucu mide ve bağırsak problemleri yaşadığınız dönemlerde sindirimi kolay ve sindirim sistemini düzenleyen besinlere duyulan ihtiyaç artar. Aslında sağlıklı beslenme ile düzenli çalışan bir sindirim sistemine sahip olmak oldukça basit. İşte düzenli çalışan bir sindirim sistemine sahip olmak için dikkat edilmesi gerekenler;

  • Probiyotikler

Bağırsaklar sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayan en önemli organdır diyebiliriz. Bağırsak floramıza yani bağırsak içerisindeki bakterilerin oluşturduğu yapıya mikrobiyota adı verilir. Mikrobiyotanın içerdiği yararlı bakteri çeşitliliğinin ve sayısının artması bağışıklık sistemini güçlendirirken sindirim sistemini düzenler ve sindirimin hızlanmasına dolayısıyla sağlıklı kiloya ulaşmaya yardımcı olur. Probiyotik bakteriler mikrobiyotamız içerisindeki yararlı bakterilerdir. Probiyotik içeriği yüksek besinler, yararlı bakteri içeriği sayesinde bağırsak mikrobiyotasını geliştirme görevini üstlenirler. Bu besinlere örnek olarak; kefir, ev yapımı yoğurt, tarhana, elma sirkesi ve kombu çayı verilebilir.

  • Prebiyotikler

Probiyotik bakterilerin bağırsaklarımızda yaşamlarını sürdürebilmesi ve çoğalabilmeleri için gerekli besin ortamının oluşması gerekmektedir. Probiyotik bakterilerinin besinlerine prebiyotik adı verilir. Prebiyotikler, bakterilerin gelişmesine, çoğalmasına ve aktifleşmesine yardımcı olur. Sindirimin sisteminin düzenli çalışması için probiyotiklere olduğu kadar Prebiyotiklere de ihtiyaç vardır. Sindirimi düzenlerler. Prebiyotik ihtiyacını beslenme ile karşılamak mümkündür. Prebiyotik içeriği yüksek besinlere örnek olarak soğan, sarımsak, yer elması, muz ve elma verilebilir. Çiğ olarak tüketildiğinde prebiyotik içeriği daha yüksek olduğundan soğan ve sarımsağın pişirilmeden tüketilmesi önerilmektedir.

  • Yüksek Lif İçeren Besinler

Besinlerin sindirim enzimlerince parçalanmayan kısımlarına lif adı verilir. Kompleks karbonhidratlar dediğimiz grubu lif içeriği yüksek grup oluşturur. Sindirim sistemi sağlığını korumak için lif oranı yüksek diyet ile beslenmek oldukça önemlidir. Günde yaklaşık 25 gram lif yetişkin bir bireyin ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Sağlıklı beslenme ile ihtiyacı karşılamak oldukça kolaydır. Bağırsakta sindirilemeyen veya emilemeyen lif, bağırsakta bulunan yararlı bakteriler tarafından kullanılır. Diğer besin gruplarının sindirim ve emilimine yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler. Bağırsaklarda süpürge görevi gördüğünü söylemek yardımcı olur. Boşaltım sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca lifli beslenmenin kolesterol düşürücü ve kan şekeri dengeleme üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Zayıflama döneminde düzenlin çalışan bir sindirim ve boşaltım sistemi çok daha önemli bir hal almaktadır. Kabızlık problemi yaşamanızın sebebi genellikle lif açısından yetersiz beslenmenizdir. Lif içeriği yüksek besinlere baktığımızda; yulaf, keten tohumu, tam buğday unundan yapılmış ürünler, kepek ekmeği, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, brüksel lahanası, brokoli, elma ve ahududu örnek olarak verilebilir.

  • Yeterli Sıvı Alımı

Vücuttaki tüm sistemler gibi sindirim sisteminin düzenli çalışabilmesi için vücutta düzenleyici olarak görev yapan suyun yeterli alımına ihtiyaç vardır. Özellikle kış günlerinde su tüketiminin unutulduğu sık sık görülmektedir. Bireylerin günlük su ihtiyaçları yaklaşık 10-12 su bardağı kadardır. Yetersiz sıvı alınması durumunda bağırsaklar düzenli çalışmaz ve kabızlık problemi ile karşı karşıya kalınır. Bu durum kilo kaybı üzerinde oldukça büyük bir engeldir. Ayrıca yeterli sıvı alınmadığı durumlarda vücuttan ödem atımı gerçekleşmez. Besin toksinlerinin vücuttan uzaklaşması zorlaşır.

  • Bitki Çayları

Bitki çayları doğru miktarda ve ihtiyaç doğrultusunda bilinçli olarak tüketildiğinde sindirim sistemini düzenlemede oldukça fayda sağlamaktadır. Rezene çayı, yeşil çay, rooibos, beyaz çay günlük tüketime uygun bitki çaylarına örnek olarak verilebilir. Gaz problemleri, hazımsızlık, şişkinlik ve mide ağrısı gibi problemlerinize yardımcı bitkisel takviyeler olarak düşünülebilir.